Според нов анализ Северна Корея (КНДР) отново е започнала работа по

...
Според нов анализ Северна Корея (КНДР) отново е започнала работа по
Коментари Харесай

Сателитни изображения от Северна Корея предизвикват страх

С подред нов разбор Северна Корея (КНДР) отново е почнала работа по разширение на обект, за който се счита, че е нуклеарно оборудване, покрай столицата на страната. Ръководството на потайната страна става все по-смело в нуклеарната си изразителност, а напрежението с южната ѝ съседка се повишава, предава Newsweek.  

Според NKPro, план, управителен от основания в Съединени американски щати уеб страница NK News, в обекта “Кангсон ” покрай Пхенян, за който някои анализатори считат, че е севернокорейски обект за обогатяване на уран, се построява " нова пристройка ". 

Новата повърхност, която съгласно изданието е разпозната по сателитни фотоси, е малко над една пета от размера на сегашната съществена постройка.  

NK News написа, че тя е издигната през последния месец. 

През 2018 година обектът беше избран като евентуално място за обогатяване на уран. Сайтът оповестява, че американското разузнаване е следило този обект повече от 10 години. 

NEW: North Korea expanding suspected uranium enrichment site, satellite imagery shows
— NK NEWS (@nknewsorg)
В отчет, оповестен от севернокорейски анализатори в края на 2020 година, се допуска, че “Кангсон ” може да не е обект за обогатяване на уран, а оборудване за произвеждане на части за центрофуги. Центрофугите обаче могат да се употребяват за обогатяване на уран, а по-късно да се употребяват като нуклеарно гориво. 

Преди това, през 2021 година, сателитни фотоси демонстрират, че Северна Корея уголемява завода си за обогатяване на уран в комплекса за нуклеарни проучвания “Йонбьон ”, северно от Пхенян. Това може да е полагане на основите за " увеличение на производството на нуклеарни материали за произвеждане на оръжия ", разяснява Джефри Люис, специалист по оръжия и професор в Института за интернационалните проучвания в Мидълбъри, пред CNN през септември 2021 г. 

През последните месеци Пхенян и водачът на страната Ким Чен Ун стават все по-смели в нуклеарните си предизвестия, до момента в който връзките с Южна Корея стигат до най-лошата си точка от десетилетия насам. 

Северна Корея се отхвърли от формалната си политика на помиряване с Южна Корея, обявявайки Сеул за върл зложелател. Южна Корея и Япония показаха сериозна угриженост по отношение на военната интензивност на Северна Корея, като нарекоха дейностите на Пхенян сериозна опасност за националната си сигурност и се обърнаха към Съединени американски щати за поддръжка - нещо, което разгневи Северна Корея. 

Северна Корея съобщи, че усилва производството на оръжия. Страната изстреля голям брой нови ракети, способни да носят нуклеарни оръжия - от междуконтинентална балистична ракета (МБР) до " подводна система за нуклеарни оръжия ", за която се допуска, че може да провокира нуклеарно цунами върху съперниците на Северна Корея. През септември Северна Корея съобщи, че е дебютирала с първата си " тактическа нуклеарна подводница ", способна да носи и изстрелва нуклеарни оръжия. 

Западните анализатори се съмняват в същинските благоприятни условия на подводницата, само че Северна Корея изстреля и шпионски спътник и се ангажира да изведе в орбита още няколко през тази година. 

North Korea Images Spark Nuclear Fears
— Suzi (@Sandy5Suzi)
* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР